Från Stavsnäs till Sandhamn: En sjöresa du sent glömmer

02 juli 2024 Veronica Urena

editorial

I den pittoreska skärgården utanför Stockholms kust, där hav möter himmel och öarnas grönska, finns ett äventyr som väntar på både sjöfarare och landkrabbor. Flödet av båtar mellan Stavsnäs och Sandhamn speglar kontrasterna i den svenska naturen och kulturen, där varje resa blir en upplevelse för sig. Sandhamn, med sin kända seglarklubb och pulserande sommarliv, lockar nyfikna resenärer från när och fjärran. Men detta är mer än bara en transportrutt; det är en resa som bådar för avkoppling, historiska strövtåg och naturupplevelser.

Den natursköna rutten

Stavsnäs, beläget på Värmdöns sydspets, fungerar som en port mot östra skärgården. Från Stavsnäs vinterhamn avgår regelbundna båtturer till det legendariska Sandhamn, som ligger på öns yttersta granitklippor. Resan är en del av en artrik och dynamisk miljö som ändras med årstiderna. Skärgårdsbåtarna glider förbi tusentals öar och kobbar, en ständigt skiftande panorama som lockar till drömsk förundran.

Under sommarmånaderna, när solen skiner från en klarblå himmel och havet ligger blankt som en spegel, fylls båtarna av glada semesterfirare. Den cirka 1,5 timmes långa resan erbjuder en chans att andas in den friska havsluften, känna vinden i håret och få en försmak av skärgårdslivet. Under vintern förvandlas landskapet till en tyst och fridfull plats, där is och snö klär öarna i ett skimmer av stillhet.

båt stavsnäs sandhamn

Attraktioner i Sandhamn

Sandhamn, en av skärgårdens mest välbesökta öar, är mest känt för sin rika seglingstradition. Här arrangeras årligen åtskilliga regattor, inklusive den prestigefulla Gotland Runt. Besökare välkomnas av en charmig bykärna med snirkliga gränder och traditionella skärgårdshus. Området erbjuder något för alla, med restauranger, butiker och historiska sevärdheter.

Strax utanför bykärnan hittar man den långa sandstranden Trouville, en favorit bland barnfamiljer och solälskare. På ön kan man även besöka det anrika seglarsällskapet KSSS och Sandhamns Seglarhotell, som vittnar om den sjöfartsanda som fortfarande är levande i området. Öns naturstigar och klippiga badplatser bjuder in till promenader och avkoppling, och för den äventyrslystne finns möjlighet till kajakpaddling i de omkringliggande vattnen.

Aktiviteter i Stavsnäs

Innan avfärden eller efter återkomsten till Stavsnäs erbjuder även denna del av skärgården många trevliga upplevelser. Vintersäsongen ser besökarna njuta av det lugna skärgårdslivet, med möjligheter till skridskoåkning och vinterfiske. Sommaren i Stavsnäs är levande med marknader, små butiker och idylliska caféer, där man kan njuta av sjöutsikten över till de närliggande öarna.

För de historieintresserade finns flera fornlämningar och kulturminnen i omgivningen, och naturen bjuder in till såväl lugna promenader som mer energisk vandring längs skogsmarker och vattenlandskap. Familjer med barn kan även besöka Djurö nationalpark, som är tillgänglig via en kort båtresa och erbjuder en barnvänlig natur och lekplatser.

Läs mer om båt Stavsnäs Sandhamn!

Fler nyheter